Haiku - de kunst van het NU

Het 38e Poetry International Festival beleeft de première van deze speciaal voor het festival gemaakte video-installatie van Hooykaas / Stansfield.

Uitgangspunt van de installatie is het klassieke boek The narrow road to the deep North and other travel sketches door Basho, een bekende Japanse haiku dichter (1644-1694). De dichtvorm haiku is beïnvloed door het Zenboeddhisme.

07-hooykaas haiku1.jpg

Op de sculptuur in de vorm van een enorm opengeslagen boek worden tegelijkertijd videobeelden getoond van de zomer en de winter, met haiku’s gemaakt door Basho. Deze combinatie van beeld, tekst en geluid zal steeds variëren. Een deel van de soundtrack is speciaal gecomponeerd met muziek van de shakuhachi, een blaasinstrument gemaakt uit bamboe, dat voor deze gelegenheid op geïmproviseerde wijze bespeeld wordt door de Nederlandse klarinettist en saxofonist Ab Baars.

07-hooykaas haiku2.jpg

Madelon Hooykaas kreeg in 1970 als eerste Westerse vrouw toestemming om in een Zenboeddhistisch klooster in Japan te verblijven. In een later stadium kreeg zij ook toestemming om daar te fotograferen. Dit leverde een unieke serie foto’s op over het leven van de monniken in deze tempel. Deze foto’s, aangevuld met dagboekaantekeningen, werden in 1971 in Nederland gepubliceerd met als titel Zazen. Bert Schierbeek schreef voor deze uitgave een introductie. Zazen kwam daarna uit in Duitsland en de VS. In 1983 en 1984 keerde Hooykaas terug naar Japan — inmiddels werkte zij al samen met Elsa Stansfield — waar zij het videowerk toonde en nieuwe video-opnamen maakte, onder meer in Hiroshima en Nagasaki. Dit leidde tot een serie video-installaties onder de titel: From the Museum of Memory, I t/m VII (1985-1988). Twee van deze installaties werden aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam. Eerder werk van Hooykaas/Stansfield was te zien op de Documenta in Kassel, de Biënnale van Sydney en verder in Canada, Korea en Japan. Sinds het overlijden van Elsa Stansfield in 2004 zet Madelon Hooykaas hun gedachtengoed voort.

Meer informatie op www.stansfield-hooykaas.net

  • De gehele festivalweek in de bovenfoyer van de Rotterdamse Schouwburg. Vrij entree van 16.00 tot 17.30 uur.

Haiku, de kunst van het NU wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Boeddhistische Omroep Stichting. De televisieversie van dit project zal in het najaar van 2007 worden uitgezonden door de BOS.

Met dank aan Chantal duPont (Montreal), Dorothea Franck, Frans Hooykaas, Geert Braam, Iris Haeck, Marc Thelosen en
Yoshi Kazama.

38e Poetry International Festival