Lezing / discussie

Lezing Menno Wigman
De dichter Menno Wigman verbleef in het najaar van 2005 drie maanden in ‘Het vijfde seizoen’ een paviljoen op het terrein van de psychiatrische kliniek in Den Dolder. Over die periode publiceerde Wigman het logboek Het gesticht, met dagboekaantekeningen, een zoektocht naar sporen van Gerrit Achterberg en scherpe en intrigerende notities over waanzin en gestoorde dichters en kunstenaars. Tijdens het Poetry International Festival geeft Menno Wigman een lezing over zijn fascinatie voor het thema. Na afloop gaat hij in gesprek met Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Recent verscheen van Douwe Draaisma Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen, waarin hij de levens van dertien beroemde ‘namen’ uit de wetenschap van hersenen en geest reconstrueert.

Lezing Jan Lauwereyns
Als we dromen, high zijn of in trance, of lijden aan een of andere hersenziekte, dan kan het gebeuren dat we zieners worden, dichters, sjamanen of ondode doden die in en uit deze wereld glijden. Op Poetry International gaat dichter en neuropsycholoog Jan Lauwereyns nader in op dit onderwerp. In zijn lezing, getiteld ‘Een snuifje oneindigheid’, onderzoekt hij de verschillende wijzen waarop de hersenen toegang krijgen tot het onbegrensd spirituele, of ons anderszins in vervoering brengen tot buiten het bereik van de zintuiglijke wereld. Na zijn lezing zal Lauwereyns met dichter en psychoanalytica Anna Enquist verder spreken over het onderwerp.

Poetry in the Afternoon
Op de doordeweekse festivaldagen zijn er gratis toegankelijke middagprogramma’s in de tuin van Café Floor. Dichters van het festival komen aan het woord en lezen voor uit eigen werk. De programma’s worden opgeluisterd met muziek van Rotterdamse straatmuzikanten.

Op maandag is Poetry in the Afternoon gewijd aan poëzie uit de Kaukasus en praat Tsead Bruinja met Rati Amaghlobeli (Georgië), Gasham Najafzadeh (Azerbeidzjan) en Chouchanik Thamrazian (Armenië).
Op dinsdag praat hij met Fatima Naoot (Egypte), Jürgen Rooste (Estland) en Yi Sha (China) over poëzie en waazin.
Het thema van Poetry in the Afternoon van woensdag is ‘Jeugdzondes’. Journalist Onno Blom zal dan met Danie Marais (Zuid-Afrika), K. Michel (Nederland) en Ruy Duarte de Carvalho (Angola) spreken over hun allervroegste werk.
Op donderdag tenslotte, schuiven aan tafel Arthur Sze (Verenigde Staten), Morten Søndergaard (Denemarken) en Ye Mimi (Taiwan). Zij praten dan met Tsead Bruinja over poëzie en waanzin.

  • Maandag 18 t/m donderdag 21 juni, 16.00 uur, Foyer, bij mooi weer in de tuin van Café Floor
38e Poetry International Festival